LSV traži ukidanje odluka Aleksandra Obradovića

Odustati od centralizovanog sistema i vratiti Elektrovojvodinu

04. mar 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije da ukine štetne odluke koje je doneo smenjeni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović.

LSV je ocenila da je smena Obradovića sa direktorske funkcije u EPS-u dobra vest i navela da je prva među odlukama koje hitno treba ukinuti ona o gašenju pet privrednih društava i formiranju jednog Operatora distributivnog sistema (ODS).

Ta stranka je podsetila da je upozoravala da je to izuzetno štetan potez i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije jeste prodaja Elektroprivrede Srbije.

„Jednako smo mislili, govorili i upozoravali da Obradovićeva reorganizacija EPS-a koja podrazumeva centralizaciju nadležnosti, imovine i novca u beogradsku Elektrodistribuciju, a gašenje Elektrovojvodine i drugih privrednih društava, ne može biti ništa drugo osim lošeg poteza“, ocenjuje se u saopštenju.

U njemu se ističe da o kvalitetu odluka koje je Obradović donosio, ali i o iskrenosti sa kojom je menjao celokupnu organizaciju EPS-a sve vreme govoreći o uštedama, najbolje govori činjenica da je smenjen zbog rasipanja novca.

„Sada je potrebno odustati od centralizovanog sistema i omogućiti da se, u modernom obliku, dosadašnjih pet privrednih društava ponovo vrate delanosti zbog kojih su osnovana, počev od Elektrovojvodine koja je bila lider kako u kvalitetu usluga i ulaganja u sistem, tako i u nivou naplate“, piše u saopštenju LSV.

Ta stranka je ocenila i da bi, dok se to ne dogodi, sedište jedinstvenog Operatora distributivnog sistema moralo biti prebačeno u Elektrovojvodinu, kao deo EPS-a sa najvišim standardima i kvalitetom poslovanja, najvišim nivoom znanja i raspoloživom svom neophodnom logistikom i kao dokaz da je namera bila reorganizacija sistema a ne centralizacija moći i novca.

„Ujedno, potrebno je odmah posle izbora doneti zakonske mehanizme koji će onemogućiti da ikada više uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala“, poručili su ligaši.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga