LSV traži retroaktivnu naplatu rudne rente

Vojvođanski gradovi i opštine prihodovali bi 1,6 milijardi dinara godišnje da NIS plaća zakonom predviđenih sedam odsto rudne rente

03. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da država Naftnoj industriji Srbije (NIS) obračuna i naplati rudnu rentu u iznosu od sedam odsto od stupanja na snagu važećeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Predsednik Gradskog odbora LSV u Zrenjaninu Predrag Perkić rekao je na konferenciji za novinare da ta stranka traži i da se kroz izmenu tog zakona obezbedi da se raspodela prihoda od rudne rente vrši tako da 40 odsto bude prihod budžeta Vojvodine, isto toliko prihod budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija, a da deset odsto bude prihod budžeta Srbije, koliko treba da bude i prihod resornog ministarstva.

„Domaći propisi nalažu da se za rudnu rentu izdvaja sedam odsto, ali to ne važi za Gaspromnjeft. U okolnim državama je rudna renta znatno veća, u Sloveniji je 18 odsto, u Bugarskoj 12,5 odsto, u Mađarskoj 12 odsto, a u matičnoj zemlji Gaspromnjefta Rusiji je čak 22 odsto“, naveo je Perkić.

On je objasnio i da se rudna renta u Srbiji raspoređuje tako da 40 odsto ide lokalnoj samoupravi, 40 odsto u republički budžet, deset odsto u pokrajinski budžet i još deset odsto u sopstveni prihod ministarstva.

Perkić je dodao i da se na teritoriji Vojvodine nafta i gas eksploatišu iz 166 ležišta, u okviru 57 naftnih, gasnih i naftno-gasnih polja na području 23 opštine.

Prema njegovim rečima, računica pokazuje da bi vojvođanski gradovi i opštine u kojima NIS vrši eksploataciju prihodovali 1,6 milijardi dinara godišnje da ta kompanija plaća zakonom predviđenih sedam odsto rudne rente, umesto sadašnjih povlašćenih tri procenta.

Perkić je ocenio da to u velikoj meri pogađa Zrenjanin, jer se na teritoriji opštine nalaze naftna polja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga