LSV traži PIO fond Vojvodine

Penzioneri zaslužiju humaniji odnos i dostojanstven život

20. okt 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) se zalaže za ponovno formiranje PIO fonda Vojvodine, jer je položaj u kojem se penzioneri danas nalaze ponižavajući, rekao je danas generalni sekretar Kluba penzionera LSV Šandor Šomođi.

Šomođi je ocenio da je neophodno da se restrukturira penzioni fond, po uzoru na najbolje inostrane modele, tako da ne bude deo budžeta i da se penzioneri ne posmatraju kao „balast i krivci za rupe u budžetu“.

„Želimo da se ponovo formira PIO fond Vojvodine, koji smo nekada imali, a koji je dolaskom Miloševića ukinut i ni danas se ne zna šta se dogodilo sa njegovom imovionom“, kazao je Šomođi novinarima u Zrenjaninu.

On je istakao i da penzioneri nisu problem ovog društva već mogu da budu deo rešenja svih problema, jer su oni izgradili državu i, kako je rekao, zaslužiju humaniji odnos i dostojanstven penzionerski život.

Šomođi je ocenio i da je odluka Ustavnog suda da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija sramna, jer se tim zakonom umanjuju dostignuta ljudska prava i krše lična prava penzionera. On je dodao i da je reč o političkoj, a ne odluci zasnovanoj na pravu.

„U Srbiji ima oko 1.730.000 penzionera, koliko ima i zaposlenih. Prosečna penzija je oko 24 hiljade dinara, dok oko 130 hiljada penzionera prima deset hiljada dinara. Sa ovakvim primanjima ne može se normalno živeti, plaćati struja, grejanje, hrana, lekovi, odnosno sve ono bez čega jedan penzioner ne može da živi. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredstva za lečenje“, naveo je funkcioner LSV.

On je dodao i da se, od najavljenog povećavanja plata i penzija na svakih šest meseci do 2017. godine, nije desilo ništa, a da oni koji se deklarišu da štite prava penzionera ne čine ništa da ih zaista zaštite.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga