LSV traži odgovore od ministra o Turskom toku

"Da li predstavnici Srbije interes svojih građana podređuju interesu Rusije"

21. maja 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od ministra energetike Aleksandra Antića da obavesti javnost o tome „šta se tačno radi, kako se radi i pod kojim uslovima“ u izgradnji Turskog toka kroz Srbiju.

Kako je Kostreš naveo u pisanoj izjavi, izgradnja kraka gasovoda „Turski tok“ od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom se „već zahuktala“, u Luku Novi Sad stižu cevi, a na nekim lokacijama u zemlji one se već i postavljaju.

„Bilo bi značajno da za početak Antić zvanično kaže kakav je stav EU po pitanju ovog kraka. Ako EU ne dozvoljava da vlasnik gasa bude i vlasnik gasovoda, može li Srbija biti vlasnik gasovoda ili bi se moglo dogoditi da to bude neka strana kompanija“, zapitao je Kostreš.

On je podsetio na situaciju sa „Južnim tokom“ i zatražio od Antića da kaže šta je garancija da se Srbiji taj scenario neće ponoviti i da nakon „puno potrošenog novca i velike pompe, od svega ostanu dve zavarene cevi i neispunjeno obećanje“.

Kostreš je zatražio i informacije o tome da li je tačno da će, umesto nekada planiranih 200 miliona godišnje, prihod od tranzitnih taksi na ovaj krak „Turskog toka“ biti četiri puta manji.

„Koliko će procenata tog prihoda pripasti našoj zemlji? Koliko će nam godina trebati da od tog novca otplatimo ovu investiciju i kada možemo očekivati da počnemo da od nje zarađujemo? Srbija je od 2000. do 2004. godine gas kupovala bez posrednika. Hoćemo li ponovo moći da kupujemo gas direktno od Gasproma ili će opet biti posrednika u toj kupovini? Hoće li to opet biti Jugorosgas? Koliku ćemo proviziju platiti“, pitanja su na koja LSV traži odgovore.

Kostreš je dodao da očekuje i da se jasno kaže da li predstavnici Srbije čine bilo šta da izbore bolje uslove u ovom poslu ili „ćute i interes svojih građana podređuju interesu Rusije„.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga