LSV traži od Nikolića da ne potpiše Zakon o budžetu

Vojvodina sa 15 milijardi dinara realnih prihoda treba da obezbedi 25 milijardi za kapitalna ulaganja

04. dec 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojem ga je pozvala da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o budžetu Srbije za 2013. godine, pošto je, kako je ocenjeno, tim zakonom prekršen Ustav Srbije u delu koji se odnosi na davanja Vojvodini.

Šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški podsetio je na konferenciji za novinare da je Skupština Srbije odbila tri amandmana Skupštine Vojvodine, kojima je trebalo omogućiti ostvarivanje Ustavom garantovanog prava da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike.

On je precizirao da će, zbog ovakvog Zakona o budžetu, 66 odsto pokrajinskog budžeta činiti takozvana transferna sredstva, odnosno transferi za zarade zaposlenih u obrazovanju, i namenski i nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.

„Ovi transferi čine više od 66 odsto ukupnih sredstava projektovanih za budžet Pokrajine u 2013. godini, čime se onemogućuje da se tri sedmine pokrajinskog budžeta rasporedi na finansiranje kapitalnih rashoda, kako to Ustav nalaže“, kazao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, iz Zakona o budžetu Srbije proizlazi da bi Vojvodina sa 15 milijardi dinara realnih prihoda trebalo da obezbedi 25 milijardi za kapitalna ulaganja.

„Jednostavnom računicom se dolazi do toga da za finansiranje tih ustavnih nadležnosti budžetu Vojvodine nedostaje iznos od 10 milijardi dinara.“, kazao je Bogaroški.

On je odbacio argumente ministra finansija Mlađana Dinkića, koji je rekao da je budžet Vojvodine u stvari povećan a ne smanjen. „To bi otprilike bilo kao kada bih vam ja rekao da vam je plata povećana za 20.000 dinara, uz obavezu da platite moje račune za grejanje i struju, koji iznose 20.000 dinara“, kazao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, budžet Vojvodine je zapravo „veštački naduvan“, što znači da je mogao biti i više naduvan, da je Republika, na primer, prebacila sav novac koji je potreban za isplaćivanje plata Vojsci i MUP-u pa da tako pokrajinski budžet bude još dva puta veći.

Bogaroški je rekao da LSV pozdravlja odluku Pokrajijne da se ne usvaja budžet za 2013. godinu, već da se ide na privremeno finansiranje.

„Ukoliko je republička skupština zanemarila Ustav i donela budžet Srbije tako kako ga je donela, to nije razlog da mi radimo na isti način“, rekao je Bogaroški i dodao da bi privremeno finansiranje trebalo da traje dok god Ustavni sud ne da ocenu ustavnosti budžeta Srbije.

LSV je u pismu podsetio Nikolića da Vojvodina, budući da nema izvorne prihode, nema načina da obezbedi neophodna sredstva za finansiranje ostalih Ustavom, Statutom i Zakonom utvrđenih nadležnosti Pokrajine u 2013. godini.

Ta stranka je podsetila Nikolića da je prilikom nedavne posete Skupštini Vojvodine, rekao da „niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine“.

„Sada imate priliku da stanete iza svojih reči i pokažete da su Vam svi građani jednaki, a da vam je ustavnost i zakonitost na prvom mestu“, poručio je LSV.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga