LSV traži od gradonačelnika Sombora da ne primeni zaključak Vlade Srbije

Poštujte Zakon i stavite Sombor i svoje sugrađane ispred stranke i politike

18. mar 2016

Somborski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Sombora Saši Todoroviću u kojem se od njega traži da ne primeni zaključak Vlade Srbije o poljoprivrednom zemljištu.

Vlada Srbije poslala je svim lokalnim samoupravama u Srbiji zaključak u kojem se preporučuje da omoguće uzurpatorima državne poljoprivredne zemlje da, ukoliko prijave površinu koju su uzurpirali do početka maja, zaključe vansudska poravnjanja i plate naknadu u visini prosečne cene zemlje na teritoriji na kojoj se ona nalazi.

Član Predsedništva LSV i šef odborničke grupe te stranke u somborskoj skupštini Zoran Terzin upozorio je u pismu da je ta cena daleko manja od one koju bi morali da plate da je sprovedena licitacija.

„Zaključak Vlade, međutim, ne obavezuje Vas da tako i učinite. To je preporuka, a ne naredba, jer niko ne bi mogao da Vam naredi da kršite Zakon. A prekršićete Zakon ako postupite u skladu sa Zaključkom i pre ili kasnije, zbog toga odgovarati“, naveo je Terzin.

On je gradonačelniku Sombora poručio i da bi sprovođenje zaključka Vlade Srbije nanelo štetu gradu i ogromnu nepravdu somborskim poljoprivrednicima.

„Upozoravamo Vas i da svojim pozivom dovodite pod udar zakona sve poštene paore koji do sada nisu protivzakonito ulazili u državne posede i izjednačujete ih skriminalcima i tajkunima.Ujedno, upozoravamo Vas da podsticanjem paora da bez prethodne licitacije uđu u državne posede, izazivate potencijalnu opasnost izazivanja sukoba na terenu između poljoprivrednika“, istakao je Terzin.

U pismu se dodaje i da je jedno preduzeće uzurpiralo u Somborue 2,3 hiljade hektara zemlje, a da inspekcije nisu preduzele ništa.

„U našoj opštini, funkcioner Srpske napredne stranke nagovarao je poljoprivrednike da učine isto to. Svi mediji u državi, brujali su o tome. Gde je Vaša reakcija? Zašto ne prozivate Ministarstvo poljoprivrede? Zašto se ne bunite nad sramotom i nepravdom?“, navodi se u pismu LSV.

U njemu se traži od Todorovića da ne dopusti da se budžet Sombora ošteti za ogromnu razliku u ceni zakupa i da oni koji su zemlju uzurpirali, postanu „budući investitori“ koji će tom zemljom raspolagati u narednih trideset godina.

„Poštujte Zakon. Stavite Sombor i svoje sugrađane ispred stranke i politike. Sprečite haos i zahtevajte da uzurpatori zemlje budu kažnjeni umesto nagrađeni“, poručuje se u pismu LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga