- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV traži kaznu za fudbalski klub Kabel zbog majica s likom Mladića

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas da lokalni fudbalski klub „Kabel“ bude kažnjen jer su njegovi fudbaleri u nedelju na teren izašli u majicama s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu robiju zbog ratnih zločina.

„Jučerašnji izlazak fudbalera Kabela na teren u majicama s likom Mladića, osuđenog za najveći ratni zločin na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, sramota je za Novi Sad, za fudbal, vojvođansku ligu i sport uopšte„, navodi se u saopštenju LSV.

Igrači nižerazrednog novosadskog Fudbalskog kluba Kabel u nedelju 26. novembra su na teren izašli obučeni u majice s likom Mladića koji je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida, etničkog čićenja i drugih teških ratnih zločina u BiH.

LSV je pozvala sve nadležne organe da kaznom za klub „Kabel“ pokažu da se u Novom Sadu „neće tolerisati promocija mržnje i zločina“.

Ta stranka je ocenila da je klub pružio podršku zločinu nad Bošnjacima u susednoj zemlji, širenju verske i nacionalne mržnje, i da je time uznemiravao pripadnike te nacionalne zajednice u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

Dodaje se da je Zakonom o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, propisana kazna od 100.000 do milion dinara.

Očekujemo da Kabel bude kažnjen za primer„, naveli su u LSV.

Igrači Kabela su u tim majicama na teren izašli u nedelju u meču protiv Slavije koju su pobedili s 2:0.

To je bila utakmica Vojvođanske lige, Novosadsko-sremskog okruga.

Istog dana su i navijači FK Crvena zvezda u Beogradu, na utakmici protiv Čukaričkog na Banovom brdu, skandirali Ratku Mladiću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!