Čanak optužio episkopa Irineja za skidanje table Srđana Aleksića

SPC: Nemamo ništa protiv Prolaza Srđana Aleksića

07. okt 2014

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je danas bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja da koristi “jadnjikave” izgovore kako bi objasnio zašto je crkva skinula table sa nazivom Prolaza Srđana Aleksića iz tog pasaža u centru grada.

“To su jadnjikavi izgovori za sopstvena politička nepočinstva. Irinej Bulović i njegova infrastruktura su dužni da daju mnogo tačnije odgovore o celom tom slučaju”, rekao je Čanak novinarima.

Prema njegovim rečima, Srđan Aleksić, mladić kojeg su 1993. godine ubili u Trebinju jer je branio svog prijatelja Alena Glavovića, jedan je od najsvetlijih primera iz ratnih devedesetih godina, po čijem bi imenu u svakom gradu svaki glavni bulevar ili ulica trebalo da nose ime.

Čanak je povodom obeležavanja sedme godišnjice velikog antifašističkog skupa u Novom Sadu rekao da svako ko radi na tome da se zaborave žrtve fašizma, zapravo radi na tome da se zločini ponove.

On je podsetio da su 7. oktobra 2007. godine mirnu kolonu antifašista u Novom Sadu napali neonacisti i istakao da taj napad, u kojem je bilo i povređenih, nikada ne samo da nije dobio sudski epilog, nego nikada nije održan ni glavni pretres.

Čanak je podsetio i da nikada nije rasvetljeno ubistvo gardista na Topčideru, da nikada javnost nije saznala ko su bili jataci haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da u Srbiji više nema Zakona o lustraciji, da zakon o zabrani fašističkih organizacija i ističanja fašističkih simbola nikada nije zaživeo.

Dodao je da nema ništa protiv toga da se na paradi povodom 70. godišnjice od oslobođenja Beograda nađu i obeležja svih onih četničkih jedinica koje su učestvovale u oslobađanju, ali je istakao da “mali problem” predstavlja činjenica da takvih jedinica naprosto nije bilo.

“Savetnici četničkih vojvoda besramno pokušavaju da falsifikuju istoriju i da od saradnika okupatora naprave oslobodioce, pod izgovorom nekakvog nacionalnog pomirenja. To im nećemo dozvoliti”, poručio je Čanak.

SPC: Nemamo ništa protiv Prolaza Srđana Aleksića

Sekretar bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić izjavio je danas da će tabla sa nazivom Prolaza Srđana Aleksića biti vraćena na mesto kada radovi u tom pasažu u centru grada budu završeni i dodao da crkva nema ništa protiv tog naziva.

Simić je novinarima rekao da je Srđan Aleksić svojom žrtvom učinio pravo “hrišćansko delo”, jer “nema veće ljubavi nego dati život za bližnjeg”.

Srđana Aleksića ubili su u januaru 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je branio svoga sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.

Vladan Simić je optužio potpredsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jovanovića da “politizuje” priču o Prolazu Srđana Aleksića i da na taj način pokušava da izađe iz “magle”.

On je Jovanovića optužio da je nepozvan došao u prolaz koji je crkveno vlasništvo, da je iznosio neistine i obmanjivao javnost i ponovio da će tabla biti vraćena kada radovi u prolazu budu završeni, ali nije mogao da precizira kada će se to desiti.

Objasnio je da je ideja da se prolaz uveče zatvori, kako ne bi sluzizo kao “javni toalet” i “okup;ljalište narkomana”.

Aleksandar Jovanović juče je pozvao crkvu i gradske vlasti da vrate tablu sa nazivom prolaza i podsetio da je taj prolaz dobio ime Srđana Aleksića odlukom Skupštine grada Novog Sada, iz marta 2009. godine.

“Skidanjem ove table došli smo do toga da opet postavljamo pitanje da li je došlo vreme da zaboravljamo deo istorije i njen krvav, ružni deo. Srđan Aleksić je nešto svetlo u tom delu istorije”, kazao je Jovanović.

Vladan Simić je dodao da je o čitavom slučaju jutros razgovarao i sa ocem pokojnog Srđana, Radetom Aleksićem i da ga je oabvestio da crkva nema ništa sa “politizacijom” celog slučaja.

Tabla je skinuta pre nekoliko meseci, kada su bili započeti radovi na renoviranju prolaza.

LSV traži da se vrati tabla Srđana Aleksića, SPC tvrdi da je to „politička igra“

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović apelovao je u ponedeljak na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i na nadležne gradske organe da vrate tablu sa imenom Srđana Aleksića u prolaz u centru Novog Sada.

Jovanović je novinarima rekao da je tabla u Prolazu Srđana Aleksića, koja je skinuta pre više meseci uoči početka obnove zgrade na kojoj se nalazi, simbol istorije Srbije koja se ne sme zaboraviti, bez obzira koliko krvava ona bila.

Zgrada u kojoj se prolaz nalazi, vraćena je SPC u procesu restitucije nakon što joj je oduzeta posle Drugog svetskog rata, i sada se u njoj nalazi Crkvena opština, kao i Radio-televizija Beseda.

“Skidanjem ove table došli smo do toga da opet postavljamo pitanje da li je došlo vreme da zaboravljamo deo istorije i njen krvav, ružni deo. Srđan Aleksić je nešto svetlo u tom delu istorije”, kazao je Jovanović.

On je dodao da je skidanje table osetljivo pitanje, i ocenio da tabla mora biti vraćena jer će tako biti obezbeđeno “poštovanje institucije države”, odnosno Skupštine grada Novog Sada koja je donela odluku o imenovanju pasaža.

Predstavnik SPC Zoran Latinović je novinarima rekao da su radovi na zgradi i u pasažu još uvek u toku i da će tabla biti vraćena čim budu gotovi, ali nije imao tačnu informaciju kada će to biti.

On je zapitao Jovanovića, zašto je baš ovaj prolaz određen da bude imenovan imenom Srđana Aleksića u vreme kada je započet proces vraćanja prolaza i zgrade Crkvenoj opštini.

Na pitanje da li crkvi smeta to ime, Latinović je rekao da to nije slučaj, već da smatra da je to imenovanje bilo “deo političke igre i nadmetanja sa SPC”.

Pasaž u centru Novog Sada dobio je Aleksićevo ime 23. jula 2009. godine, inicijativu za njegovo imenovanje pokrenula je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine jer je taj pasaž jedno od najomiljenijih okupljališta mladih u Novom Sadu. Nakon toga je još nekoliko gradova u celom regionu sledilo ovaj primer.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja, koji je za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji zaštitio od smrti sugrađana bošnjačke nacionalnosti, zbog čega je na smrt prebijen od strane pripadnika Vojske Republike Srpske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga