LSV traži da bivša ministarka odgovara za štetu poljoprivrednicima

Odgovornost ministra u Vladi Republike Srbije ne prestaje onog momenta kada mu je mandat završen

23. sep 2016

Predsednik Lige paora Vojvodine i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Miloš Šibul tražio je danas da nadležni organi utvrde tačnu odgovornost bivše ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković jer je Evropska unija odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje novca iz IPARD fondova i da ona u skladu sa tim i odgovara.

U pisanoj izjavi Šibula se navodi da je činjenica, da je Evropska unija odbila zahtev za akreditaciju Srbije, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za ovdašnje poljoprivrednike, mlekare, proizvođače mesa, povrća i voća, pored velike štete domaćoj poljoprivredi, nanela i veliku sramotu Republici Srbiji.

„Odgovornost ministra u Vladi Republike Srbije ne prestaje onog momenta kada mu je mandat završen. Zato je važno da nadležni organi utvrde tačnu odgovornost bivše ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i da ona u skladu sa tim i odgovara“, istakao je Šibul.

On je dodao da je tokom svog mandata, tadašnja ministarka Snežana Bogosavljević Bošković u više navrata najavljivala da će sredstva iz IPARD fondova biti na raspolaganju poljoprivrednicima od početka 2016. godine, te da će novca biti i za investicije u izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku nove mehanizacije i opreme.

„Tvrdila je da će poljoprivrednicima kroz IPARD biti na raspolaganju od 5.000 evra do dva miliona evra, zavisno od programa za koji se opredele, kao i starosti podnosioca zahteva, te da će povraćaj sredstava iznositi između 60 i 70 odsto. Za sve to vreme, bila je nesposobna da obezbedi dovoljan broj stručnjaka i organizuje  optimalan rad Uprave za agrarna plaćanja, a što je na kraju bio i razlog za odbijanje akreditacije Srbije za korišćenje novca iz IPARD fondova“, istakao je funkcioner LSV.

Šibul je naveo i da ono što je, međutim, bivša ministarka uspela za vreme svog predugog dvoipogodišnjeg mandata jeste to da su subvencije poljoprivrednicima smanjene na trećinu, da je donet katastrofalan Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se državna zemlja, pod sumnjivim okolnostima, poklanja nekakvim investitorima, a Vlada Republike Srbije je donela i zaključak koji je legalizovao uzurpaciju državne zemlje.

„Ljudi koji žive od poljoprivrede to nisu zaboravili. Verujemo da će jednoga dana i za sve to odgovarati“, poručio je Šibul.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga