LSV: Toleranciji je potrebna veća podrška nego ikada

Ni posle godinu dana i dalje nema vesti o početku suđenja privedenima zbog paljenja pekara

16. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je nakon terorističkih napada u Parizu toleranciji potrebna veća podrška nego ikada i zatražila da se u Srbiji poštuju prava nacionalnih manjina, kao i da državni zvaničnici i javne ličnosti ne koriste govor mržnje.

LSV je u saopštenju za javnost kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, zbog izjave da su kosovski Albanci “odavno zaslužili naziv prokleti”, apelovao da se u javnom govoru pažljivo biraju reči i podsetio na naročitu odgovornost koju u javnom govoru imaju najviši državni funkcioneri.

“Niko od državnih zvaničnika se ni posle mesec dana nije ogradio ni od izjave Irineja Bulovića koji je za kosovske Albance, na javnom medijskom servisu, jasno rekao da su ‘bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije iškolovao i usput ih nahuškao protiv Srba unutar zajedničke države’”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Srbija Međunarodni dan tolerancije dočekuje tako što udžbenici na jezicima nacionalnih zajednica i dalje nedopustivo kasne, problemi sa izdavanjem dvojezičnih dokumenata i dalje nisu svuda i potpuno rešeni, a višejezične table na ulazima u gradove su često išarane.

“Vojvodina je oduvek bila ponosna na svoju multinacionalnu šarolikost i uvažavanje različitosti, ali podsećamo da su to vrednosti koje se moraju svakodnevno čuvati ne samo striktnim poštovanjem ustava i zakona koji to garantuju, nego i oštrim kaznama za one koji pokušaju da te vrednosti ugroze”, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetio da ni posle godinu dana i dalje nema vesti o početku suđenja privedenima zbog paljenja pekara i drugih objekata po Vojvodini a čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga