LSV: Tišma zaslužuje trg, ali ne treba menjati ime Trgu Republike

"Novi Sad ne počinje od trenutka kada su ovi preuzeli upravljanje gradom"

28. okt 2015

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se slaže sa inicijativom da neki trg u Novom Sadu dobije ime po pokojnom piscu Aleksandru Tišmi, ali se usprotivila ideji da se zbog toga preimenuje ime Trga Republike.

“Ako ikako mogu da shvate da Novi Sad ne počinje od trenutka kada su oni (gradske vlasti) preuzeli upravljanje gradom, predlažemo da Trgu Republike barem ne menjaju ime”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Incijativu da se Trg Republike preimenuje u Trg Aleksandra Tišme podneli su Matica srpska i Izdavačko preduzeće

LSV je predložio da Tišma dobije spomenik “u srcu Novog Sada” i to na mestu gde se sada nalazi spomenik Jaši Tomiću, radikalskom političaru iz vremena pre i neposredno nakon Prvog svetskog rata.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine se oštro protivila kada je u vreme Maje Gojković i tadašnje radikalske vlasti Jaša Tomić uopšte dobio spomenik u Novom Sadu, a naročito na toj lokaciji, jer je reč o dokazanom antisemiti i ubici Miše Dimitrijevića. Predlažemo da se taj spomenik izmesti na neku primereniju lokaciju. Recimo, u dvorište policijske stanice u Ulici Miše Dimitrijevića”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga