LSV: Teslina urna je spomenik nauci a ne crkvi

“To bi bila ne samo još jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota”

31. maja 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usprotivila se danas ideji da se urna naučnika Nikole Tesle premesti u hram Svetog Save u Beogradu i poručila da je posmrtnim ostacima velikog naučnika mesto u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama.

“Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha. Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je Srpska pravoslavna crkva pokušala to da učini i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i Teslina rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen.

“Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo – ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo”, piše u saopštenju.

LSV je optužio predsednika Srbije Tomislava Nikolića da i na ovaj način još jednom demonstrira “gaženje” ustavnog načela sekularnosti države.

“To bi bila ne samo još jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota”, ocenio je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga