LSV: Svima promaklo da se u Izveštaju EK ukazuje i na čekanje zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine

"Ustavni rok za donošenje tog zakona istekao 31. decembra 2008. godine"

04. juna 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama naglašeno da se „čeka na zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine“, što je promaklo javnosti u Srbiji.

LSV je u saopštenju ocenila da je ova važna informacija promakla i onima koji su hvalili izveštaj EK, ali i onima koji su na njega imali zamerke.

„Zakon finansiranju nadležnosti Vojvodine još uvek treba da bude usvojen kao što je predviđeno Ustavom“, stoji na osmoj strani izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je taj zakon pre nešto više od dva meseca bio pred poslanicima Skupštine Srbije na predlog LSV, ali da nije usvojen, jer je za njega glasalo svega osmoro poslanika.

LSV napominje da je i prošle godine EK u izveštaju naglasaila isti problem, te da je ustavni rok za donošenje tog zakona istekao 31. decembra 2008. godine.

„Tokom tih, sada već deset i po godina, promenile su se različite vlasti, ali je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Evropski zvaničnici, od Maje Kocijančić do Dejvida Mekalistera, prethodnih godina su i lično skretali pažnju da bi trebalo doneti taj zakon, ali bez uspeha“, ocenjuje LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga