LSV: Svi akteri na političkoj sceni da pokažu odgovornost

Jako je lako „srbovati“ u Beogradu

22. sep 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas sve aktere na političkoj sceni u Republici Srbiji da u narednim danima pokažu odgovornost i izbegnu da se na bilo koji način uključuju u referendumsku kampanju u Republici Srpskoj.

U saopštenju te stranke se ocenjuje da se mnogo toga dogodilo i da je mnogo toga rečeno u poslednje vreme, što je usložilo odnose na području bivše Jugoslavije, uključujući odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

„Balansirane poruke i poruke pomirenja od pojedinih zvaničnika Republike Srbije ne mogu puno pomoći ako parlamentarne stranke poput Demokratske stranke Srbije pozivaju na učešće na tom referendumu i koriste vrlo kompleksnu situaciju za svoje dnevnopolitičke potrebe“, navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka je poručila i da je jako lako „srbovati“ u Beogradu i da smo to već gledali.

U saopštenju se ocenjuje da takvi potezi ne doprinose smirivanju ionako uzavrelih strasti i ne pomažu nikome, a najmanje građanima Republike Srpske.

Četvrt veka od prvih demonstracija LSV

Pre 25 godina, od 18 do 23. septembra 1991. godine, Liga socijaldemokrata Vojvodine je održala prve antiratne demonstracije ispred Skupštine AP Vojvodine, sa šetnjom do Komande garnizona, nakon čega su privedeni Nenad Čanak i Vladimir Kranjčević, saopšteno je danas iz te stranke.

LSV je podsetila da je to bilo vreme uzleta Slobodana Miloševića, nedugo nakon takozvane „jogurt revolucije“, kada nije bilo nimalo popularno biti autonomaš, biti protiv rata i nacionalističke histerije.

„Međutim, ljudi koji su se godinu dana okupili oko programa 3A – antinacionalizam, antitotalitarizam i autonomija Vojvodine, osećali su to kao svoju dužnost“, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetila i da je tada upozoravala na svo zlo koje preti i koje se na žalost posle toga dogodilo i regionu, i Srbiji i Vojvodini u njoj.

I tada i godinama koje su usledile, dodaje se, ligašice i ligaši su bili hapšeni i etiketirani na različite načine, ali nikada nisu odustali od svojih ciljeva.

„Danas, kada se reč ‘rat’ ponovo koristi u javnom govoru, kada je situacija u regionu ponovo uzavrela, kada se na pojedinim naslovnim stranama ponovo širi nacionalna histerija i kada se okreću crne stranice u istoriji vojvođanske autonomije, Liga socijaldemokrata Vojvodine  je puno veća, organizovanija, snažnija i parlamentarna na svim nivoima“, navodi se u saopštenju.

LSV je istakla da ima 26 godina iskustva u borbi za mir, ravnopravnost, istinu i suočavanje sa prošlošću, borbi za evropski put Vojvodine i čitave Srbije. U saopštenju se dodaje i da LSV takođe ima 26 godina iskustva u borbi za najviši stepen autonomije Vojvodine – za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovanu Ustavom.

„I, sada ćemo se boriti još jače“, poručila je ta stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga