- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Sumnjiva dodela sredstava u Novom Sadu

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas od vlasti u tom gradu da privremeno obustavi realizaciju konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Novog Sada i da se ispitaju organizacije kojima su odobrena sredstva za projekte.

Predsednik Izvršnog odbora novosadske LSV Robert Kolar rekao je na konferenciji za novinare da su najveća sredstva na konkursu dobile organizacije koje su osnovane nekoliko dana pred raspisivanje konkursa, a da ima i onih koji su osnovani svega dan pred njegovo raspisivanje.

Kolar je dodao i da su neke organizacije naknadno upisivale u svoje Statute i osnivačke akte da se bave i zaštitom životne sredine.

Funkcioner LSV u Novom Sadu je rekao i da se pojedine organizacije nalaze na istoj adresi, te da se u jednoj stambenoj zgradi na Detelinari nalazi čak devet organizacija kojima su odobreni projekti.

„Za rad tih devet organizacija odobreno je 6,1 milion dinara. Od tih devet organizacija na istoj adresi, pet je osnovalo dvoje ljudi sa istim imenom i prezimenom“, istakao je Kolar.

On je napomenuo da LSV sumnja u rad gradske Uprave za zaštitu životne sredine, za koju je odgovorna organizacija Drina-Dinara-Dunav (DDD).

„Bojimo se da bi sredstva dobijena na ovaj način mogla da odu za neku drugu namenu, recimo za kupovinu glasova, umesto zaštitu životne sredine“, rekao je funkcioner novosadske LSV.

Prema njegovim rečima, osnivači pojedinih udruženja, kojima su odobreni projekti, su članovi stranaka koje se nalaze u okviru grupacije DDD ili koalicije okupljene oko te organizacije.

„Smatramo da je ovo zaista dovoljno argumenata da sve još jednom podrobno ispita pre nego što se pusti u realizaciju 40 miliona dinara opredeljenih za zaštitu životne sredine za 2015. godinu“, poručio je Kolar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!