LSV: Što pre početi proces promene Ustava Srbije

Položaj Vojvodine je poražavajući

29. okt 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas na promenu Ustava Srbije, jer prema njihovom mišljenju najviši pravni akt u ovoj formi koči evropske integracije, nije u skladu sa međunarodnim pravom i guši razvoj Vojvodine.

LSV je saopštila povodom godišnjice ustavnog referenduma iz 2006. godine, kojim je donet aktuelni Ustav, da je položaj Vojvodine u njemu „poražavajući“ i da za nju nema garancija zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, ali ni imovine i izvornih prihoda.

„Sve to je zamenjeno odredbom o ‘najmanje sedam odsto republičkog budžeta’ koji pripadaju Vojvodini, a koju republička vlast krši iz godine u godinu. Zato smo 2006. godine i pozivali na bojkot ustavnog referenduma“, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetila da je kampanja za izlazak na ustavni referendum, koji je održan 28. i 29. oktobra 2006. godine, bila agresivna, ali da on kod građana Vojvodine ipak „nije prošao“.

„Budući da je i pojedincima i strankama koje su učestvovale u pisanju i usvajanju ovog i ovakvog Ustava danas jasno koliko je on zaista loš, apelujemo da konačno i što pre počne proces njegove promene“, dodaje LSV.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga