LSV: Srbiji potrebna lustracija

LSV je upozorila da će primera kao što je slučaj Kertesa biti još ako lustracije izostane

10. sep 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) neće odustati od inicijative da se u Srbiji sprovede lustracija, jer smatra da bi utvrđivanje političke odgovornosti ljudi poput Mihalja Kertesa za politiku devedesetih, vodilo i lakšem utvrđivanju njihove krivične odgovornosti, saopštila je ta stranka.

Apelacioni sud ukinuo presudu bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu za iznošenje novca na Kipar, kao i za troje bivših čelnika Državne bezbednosti kojima je suđeno za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi.

»Da je u Srbiji bilo lustracije i da nije dopušteno da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatiji kao Zakon o lustraciji) 11. juna prestane da važi, sigurno je da bi ovi procesi bili davno završeni«, navodi se u saopštenju LSV.

LSV je upozorila da će primera kao što je slučaj Kertesa biti još ako lustracije izostane, a time će biti poslata poruka javnosti i mladima da je »legitimno političko ponašanje upravo ono koje je za posledicu imalo ratove, hiperinflaciju, nestašice i izolaciju od celog sveta«.

»Ako to ne pokazuje pravo lice ove vlade, premijer Ivica Dačić i njegov resorni ministar će sigurno utvrditi kako su nakon višegodišnjih sudskih postupaka Miloševićevi kadrovi i dalje na sudu i slobodi«, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga