LSV: Srbija na pretposlednjem mestu po mogućnosti da privuče talente

Aktuelna vlast oko ključnih državnih odluka “konsultuje crkvu, a ponižava nauku” i ne može očekivati da će ostati upamćena po bilo čemu, osim po “pseudonaučnim titulama svojih ministara i gradonačelnika”

25. apr 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je danas ciljeve i poruke nedavno održanog protestnog Marša za nauku u Beogradu i ocenila da je “alarmantna” činjenica da je, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Srbija na 137. mestu, među 138 zemalja, po kapacitetima da zadrži i privuče talente

“To bi moralo da zabrine i natera na akciju svaku vlast i svakoga kome je stalo do opstanka našeg društva. Srbija je država koja je na dnu lestvice po izdvajanju za nauku. Istovremeno, Srbija je u vrhu zemalja u svetu po odlivu mozgova i odlascima najobrazovanijih na rad u inostranstvo”, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a Milivoj Bešlin.

Prema njegovim rečima, kada se tome dodaju i podaci o niskim primanjima u nauci i ponižavajućim materijalnim troškovima za istraživanja, dolazi se do podatka da je nauka u Srbiji “nekonkurentna čak i u odnosu na region, a o razvijenom delu sveta je izlišno i govoriti”.

“Kao posebna manifestacija marginalizacije nauke u Srbiji i neodgovornog odnosa vlasti prema njoj, govori i činjenica da nadležno ministarstvo već više godina nije u stanju da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, a jedan konkurs koji je bio nedavno raspisan je zbog kršenja procedura poništen. Sve to skupa ostavlja granu koja bi morala biti strateška u svakom razvijenom i demokratskom društvu u stanju neizvesnosti i sistematske marginalizacije”, naveo je Bešlin.

On je ocenio da aktuelna vlast oko ključnih državnih odluka “konsultuje crkvu, a ponižava nauku” i dodao da takva vlast ne može očekivati da će ostati upamćena po bilo čemu, osim po “pseudonaučnim titulama svojih ministara i gradonačelnika”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga