LSV: Srbija još uvek nema registar zagađivača

"Nedostatak vode za piće, divlje deponije, seča šuma - goruće teme"

05. juna 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je danas da Srbija Svetski dan zaštite životne sredine, 5.jun, dočekuje kao zemlja koja nema puno razloga za slavlje, jer godišnje lageruje oko 80 tona opasnog otpada, a još uvek nema registar zagađivača, ni deponiju industrijskog otpada, niti centar za fizičko hemijski tretman industrijskog otpada, dok privreda nije u stanju da plaća zbrinjavanje tog otpada u inostranstvu.

U saopštenju LSV dodaje da je do sada pronađeno oko dve hiljade tona opasnog otpada, dok je po procenama samog ministra širom zemlje sakriveno oko 100 hiljada tona.

“Uprkos našim pozivima ministru Goranu Trivanu, da on bude taj koji će da povede širu akciju, u koju bi se pored BIA i Ministarstva životne sredine koji su već angažovani na to otkrivanju tih lokacija, uključili i stručnjaci iz ostalih ministarstava počev od Ministarstva zdravlja, preko poljoprivrede, pa do Ministarstva odbrane, pokrajinskih sekretarijata, lokalnih samouprava kao i na univerzitetima – on to ne čini”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je dobro što se grade prečistače vode u Vrbasu i kraj Raške, ali da je to nedovoljno pošto je Srbiji potebno 300 postrojenja za prečišćavanje vode.

LSV je zapitala kada će se u Pančevu, Beogradu i Užicu disati kvalitetniji vazduh.

“Dobro je što je Vojvodina dobila ‘Bačko Podunavlje’ kao prvi Rezervat biosfete na svojoj tetitoriji i drugi na području Srbije, ali i dalje izostaje jasna podrška brojnim drugim zaštićenim područjima o čemu svedoči nelegalna izgradnja u NP Kopaonik”, ukazuje se u saopštenju.

LSV poručuje da su potrebne i rigoroznije kontrole kako bi se stalo na put zagađenjima reka kao što je to slučaj sa Krivajom, dok su problemi nedostatka vode za piće, divljih deponija, nedostatka sanacionih deponija, problem farmaceutskog otpada, iili nedovoljno pošumljavanje širom zemlje, kao i seča šuma na Fruškoj gori posebne i goruće teme.

Ta stranka pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da Nacrtu rada na otvaranju pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 sa Evropskom unijom, pristupi vrlo pažljivo i temeljno, kako bi se obezbedili adekvatni rokovi prilikom prilagođavanja evropskim standardima i kako bi zemlja izbegla eventualno plaćanje penala u slučaju da ti rokovi budu probijeni.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga