LSV: Srbija je samostalna i suverena zemlja, a ne ruska provincija

Srbija sama u svojim institucijama odlučiti hoće li i u kojoj meri razvijati odnose sa NATO

17. feb 2016

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je krajnji trenutak da zvaničnici Ruske Federacije shvate da je Srbija suverena zemlja koja samostalno donosi svoje odluke.

Kostreš je u pisanoj izjavio istakao da bi to trebalo da znaju sve zemlje na svetu, a naročito one koje, poput Ruske Federacije pokušavaju da se sebe prikažu njenim velikim prijateljem.

„Pre samo mesec i po dana zvaničnici Ruske Fedracije krajnje neprimereno su poručivali da parlament Srbije treba da utiče na parlament Crne Gore kako bi zvanična Podgorica odustala od ulaska u NATO. Sada nam još neprimerenije poručuju da prate razvoj naših odnosa sa tom alijansom i da očekuju da ćemo nastaviti sa politikom vojne neutralnosti“, naveo je funkcioner LSV.

Kostreš je poručio da će Srbija sama u svojim institucijama odlučiti hoće li i u kojoj meri razvijati odnose sa NATO-om i dodao da nisu neophodne nikakve opomene iz drugih država.

„Republika Srbija nije ruska provincija, uprkos činjenici da aktuelni predsednik ove zemlje ne bi imao ništa protiv toga, da je naziva majčicom i da je pridržavao kaput Vladimiru Putinu. Vreme je da zvaničnici Ruske Federacije to shvate i prestanu da se prema njoj ponašaju na nedoličan način“, istakao je Kostreš.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je NATO Srbiji potreban kao saveznik, kako bi sačuvao narod na Kosovu. Na tu izjavu reagovala je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je poručila da Rusija uočava da Srbija razvija odnose sa NATO, ali računa da će se pridržavati politike vojne neutralnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga