- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Srbija da vodi jasniju politiku evropskih integracija

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Srbija vodi neodlučnu politiku, koja je sve više udaljava od članstva u Evropskoj uniji.

“Politika neodlučnosti, izostanka stvarnog konsenzusa i stalnog kretanja ‘korak napred, korak nazad’ sve nas više udaljava od punopravnog članstva u EU”, navela je u saopštenju za javnost članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Prema njenim rečima, poslednji podaci iz istraživanja koje je sproveo Evropski pokret, zajedno sa Fakultetom političkih nauka, uz pokroviteljstvo delegacije EU u Beogradu, po kojima bi svega 41 odsto građana Srbija glasalo za priključenje EU, moraju biti signal političkim elitama da se pristupanje zajednici evropskih naroda mora shvatiti mnogo ozbiljnije.

“Srbija je deklarativno potpuno posvećena evropskim integracija, ali sa druge strane svaki dan su prisutna lutanja i u unutrašnjoj i spoljnoj politici, koja te integracije čine nemogućim. Evropski parlament već godinama jasno ukazuje na slabe tačke Srbije, ali su pomaci minimalni, često i neprimetni”, kazala je Maja Sedlarević.

Dodala je da su neki od očitih primera izostanka jasne politike integracija sve manja sloboda medija, vladavina prava “na staklenim nogama”, neusklađenost spoljne politike sa EU, odnosi u regionu, pozicija Vojvodine.

“Ulazak u EU je jedini mogući put Srbije ka izgradnji uređenog građanskog društva. Mnogi u Srbiji ne znaju da je EU u poslednjih 15 godina Srbiji donirala više od tri milijarde evra, a da su tim sredstvima sprovedeni mnogi projekti iz oblasti razvoja energetike, poljoprivrede, zaštitet životne sredine. S druge strane, uvek se može postaviti i pitanje kolika je donacija u istom ovom periodu stiglo iz Ruske Federacije”, navela je Maja Sedlarević.

Dodala je da je zajednička evropska budućnost Balkana garant mira i dobrih odnosa u regionu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!