- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Srbija da se suoči sa istinom što pre

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručilo je danas da Srbija jednom konačno mora da se suoči sa sobom, nerešenim pitanjima i istinama, jer je to važno najpre za njene građane, a zatim i za njen dalji put ka Evropskoj uniji.

U saopštenju te stranke se zahteva da se o dosadašnjoj politici odbrane Kosova povede otvorena i argumentovana rasprava u parlamentu u kojoj će oni koji smatraju da ova zemlja ne treba da živi u iluzijama, biti u prilici da to i kažu i iznesu svoj predlog rešenja.

Predsedništvo LSV je ocenilo da je u toj raspravi potrebno da se podnese račun građanima šta je tačno učinjeno od svih velikih reči i obećanja koje su profesionalne patriote upućivale, kao i koliko je to građane ukupno koštalo, uključujući precizan finansijski izveštaj.

U saopštenju se navodi i da su prethodnih dana, konzervativne, antireformske i antievropske snage iskoristile odluku Izvršnog saveta Uneska za to da ponovo zaoštre podele u društvu i time onemoguće sprovođenje preko potrebnih reformi kako bi Srbiji, na dugi rok, zatvorili vrata Evropske unije

„Jasno je demonstrirano da za to imaju i moćne pokrovitelje, kako u političkim, tako i u verskim strukturama“, ocenjuje se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je, ignorišući odredbu Ustava po kojoj je Srbija sekularna država, predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanak vrha vlasti u Predsedništvu pozvao predstavnike SPC, a saglasnost koja je na tom sastanku postignuta, navodi se, je saglasnost u odbijanju da se prizna realnost.

„Na primeru Vladimira Kostića, predsednika SANU, predsednik Nikolić je pokazao  da neće trpeti suočavanje sa istinom i da ova zemlja i u budućnosti treba da nastavi da živi u kosovskim mitovima“, piše u saopštenju LSV.

Predsedništvo te stranke je istaklo i da, u međuvremenu, izostaje osuda na izjavu Irineja Bulovića u javnom servisu koji za kosovske Albance kaže da su „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije iškolovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“.

„Isto tako izostaje osuda kada Eparhija Bačka, preko svoje informativne službe, denuncira  vojvođanske novinare na najprimitivniji način“, navodi se u saopštenju.

U njemu se poručuje i da nadležni državni organi treba da opravdaju razlog svog postojanja, time što će štititi slobodu govora, jednakost građana, lični i profesionalni integritet novinara, kao i njihovu bezbednost.

„Ukoliko se ova praksa sada ne zaustavi, denuncijacije za kojima potežu pojedinci će se povećavati, a spiskovi nepodobnih građana, koje smo već viđali, postaće svakodnevica“, ocenili su u LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!