LSV: Srbija da se suoči sa istinom što pre

Izostaje osuda i kada Eparhija Bačka denuncira vojvođanske novinare na najprimitivniji način

23. okt 2015

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručilo je danas da Srbija jednom konačno mora da se suoči sa sobom, nerešenim pitanjima i istinama, jer je to važno najpre za njene građane, a zatim i za njen dalji put ka Evropskoj uniji.

U saopštenju te stranke se zahteva da se o dosadašnjoj politici odbrane Kosova povede otvorena i argumentovana rasprava u parlamentu u kojoj će oni koji smatraju da ova zemlja ne treba da živi u iluzijama, biti u prilici da to i kažu i iznesu svoj predlog rešenja.

Predsedništvo LSV je ocenilo da je u toj raspravi potrebno da se podnese račun građanima šta je tačno učinjeno od svih velikih reči i obećanja koje su profesionalne patriote upućivale, kao i koliko je to građane ukupno koštalo, uključujući precizan finansijski izveštaj.

U saopštenju se navodi i da su prethodnih dana, konzervativne, antireformske i antievropske snage iskoristile odluku Izvršnog saveta Uneska za to da ponovo zaoštre podele u društvu i time onemoguće sprovođenje preko potrebnih reformi kako bi Srbiji, na dugi rok, zatvorili vrata Evropske unije

„Jasno je demonstrirano da za to imaju i moćne pokrovitelje, kako u političkim, tako i u verskim strukturama“, ocenjuje se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je, ignorišući odredbu Ustava po kojoj je Srbija sekularna država, predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanak vrha vlasti u Predsedništvu pozvao predstavnike SPC, a saglasnost koja je na tom sastanku postignuta, navodi se, je saglasnost u odbijanju da se prizna realnost.

„Na primeru Vladimira Kostića, predsednika SANU, predsednik Nikolić je pokazao  da neće trpeti suočavanje sa istinom i da ova zemlja i u budućnosti treba da nastavi da živi u kosovskim mitovima“, piše u saopštenju LSV.

Predsedništvo te stranke je istaklo i da, u međuvremenu, izostaje osuda na izjavu Irineja Bulovića u javnom servisu koji za kosovske Albance kaže da su „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije iškolovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“.

„Isto tako izostaje osuda kada Eparhija Bačka, preko svoje informativne službe, denuncira  vojvođanske novinare na najprimitivniji način“, navodi se u saopštenju.

U njemu se poručuje i da nadležni državni organi treba da opravdaju razlog svog postojanja, time što će štititi slobodu govora, jednakost građana, lični i profesionalni integritet novinara, kao i njihovu bezbednost.

„Ukoliko se ova praksa sada ne zaustavi, denuncijacije za kojima potežu pojedinci će se povećavati, a spiskovi nepodobnih građana, koje smo već viđali, postaće svakodnevica“, ocenili su u LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga