LSV: Srbija će ostati jedina država na Balkanu koja neće biti u EU

"Srbija do sada otvorila samo osam poglavlja u pregovorima o pristupanju, a Crna Gora čak 26"

04. juna 2017

Liga socijademokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da izjava v.d. premijera i ministra inostranih poslova Ivice Dačića da građani Srbije sve više gube poverenje u pristupni proces Srbije Evropskoj uniji predstavlja jasan signal da Vlada Srbije nema jasnu strategiju u procesu evropskih integracija.

“Nedostatak jasne strategije vidljiv je na svakom koraku, a za to je najmanji krivac Evropska unija. Činjenica da je Srbija do sada otvorila samo osam poglavlja u pregovorima o pristupanju, a na primer Crna Gora čak 26, govori da je moguć i ozbiljniji pristup evropskim integracijama”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je Dačićeva najava da će Srbija ovim tempom sva poglavlja zatvoriti za deset godina “veoma optimistična”.

“Ako se nastavi politika ‘korak napred/korak nazad’, Srbija će ostati jedina država Balkana koja neće ni ući u EU”, naveo je LSV.

Ta stranka je ocenila da Srbija “luta” u spoljnoj politici, što se najjasnije uočava u neusaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU po pitanju odnosa prema Ruskoj federaciji.

“EU je sistem koji nije savršen, ali je članstvo u tom sistemu prilika da Srbija najzad postane država vladavine prava, koja će biti garantovana u snažnim institucijama. EU je i garant dobrih odnosa u regionu. Suprotno od EU stoje nesigurnost, vladavina nepravde i loši odnosi u regionu. Izbor je na nama! Brzinu pristupanja određujemo mi, a ne evropska administracija”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga