LSV: Sramni pokušaji revidiranja Darvinove teorije evolucije

Sramota je da se takva neznalačka peticija nađe pred nadležnim odborom Skupštine Srbije

06. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izrazila je danas duboku zabrinutost i neslaganje zbog najave da će se Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije naći pred Odborom za nauku i obrazovanje Skupštine Srbije, uprkos tome što sadržaj te peticije direktno negira naučni pogled na svet.

“Takvim gestom legitimišu se tvrdnje koje su u direktnoj suprotnosti sa temeljnim postulatima nauke i predstavljaju isključivo ideološke i religijske stavove potpisnika peticije”, navodi se u saopštenju za javnost Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Dodaje se da se naučna teorija evolucije konstantno revidira u skladu sa novim saznanjima iz niza nauka, te se stoga nikako ne može smatrati dogmatskom, jer nema pretenzije da zna definitivan odgovor na pitanja o nastanku sveta, života ili čoveka.

“Ako nešto ne možemo (trenutno) da objasnimo, to ne znači da je to i neobjašnjivo. Religijska misao je ta koja ne trpi promene i revizije, a nauka je autokorektivna i menja se u svetlu novih znanja”, piše u saopštenju.

LSV je apelovao na državne organe da zanemare navedenu peticiju zbog “frapantnog neznanja i nekompetentnosti”, ne samo iz biologije, već iz naučne metodologije i logike kojim ova peticija obiluje.

“Razmatranje ove peticije vodilo bi u dalje urušavanje nauke u Srbiji i u dalje urušavanje kredibiliteta nadležnih organa”, piše u saopštenju.

(Autonomija, foto: Pixabay

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga