- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Sprečiti dalji govor mržnje dekana Pravnog fakulteta

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne organe da, kako navode, zbog kršenja zabrane javnog istupanja i nastavka delovanja u pravcu diskriminacije žena i pripadnika LGBT populacije, utvrde odgovornost i zabrane dalji govor mržnje aktuelnog dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića.

U saopštenju LSV navodi se da, uprkos presudi Višeg suda zbog diskriminatorskih stavova prema ženama i pripadnicima LGBT populacije, Branislav Ristivojević nastavlja svoj govor mržnje, te da je u svojim radovima interpretira Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskom odnosu kao pravni akt sa ciljem „zaštite žena“, a taj zakon naziva „paušalnim“, „specijalnim“, nepotrebnim pored Krivičnog zakonika i Porodičnog zakona.

„Izostanak sankcije podržava govor mržnje. Najveći problem nastupa i stavova Branislava Ristivojevića je što paušalizacijom ovog Zakona, daje motiv i argumente nasilnicima, da nastave sa uobičajenim ponašanjem, jer ga naziva ‘kontroverznim’ i rezultatom ‘nevladinih organizacija feminističkog vrednosnog ustrojstva’“, ocenjuje se u saopštenju.

LSV podseća da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula sudski postupak, budući da je izvršen akt diskriminacije na osnovu pola i seksualne orijentacije, usmeren protiv žena i pripadnika LGBT populacije, ali da je sprovođenje zakona „manjkavo u rezultatima saradnje institucij“.

„Efikasnost rada institucija na sprečavanju nasilja je upitna, budući da se broj žrtava nasilja u porodici ne smanjuje, a stravičnost zločina iz strasti o kojima saznajemo iz medija sve veća. Ipak, usvajanje ovog Zakona je posledica već decenijskog rada na stvaranju uslova za efikasnu borbu protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima, od usvajanja Istanbulske konvencije, usvajanja Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti“, napominje ta stranka.

U saopštenju se ističe da je, prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“, najmanje 20 žena bilo žrtva nasilja u porodici od početka godine do 1. juna., dok su žene žrtve 40 odsto svih ubistava, a počiniteljke samo u sedam odsto slučajeva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!