LSV: Sprečiti dalji govor mržnje dekana Pravnog fakulteta

"Najveći problem nastupa Branislava Ristivojevića je što daju argumente nasilnicima"

11. okt 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne organe da, kako navode, zbog kršenja zabrane javnog istupanja i nastavka delovanja u pravcu diskriminacije žena i pripadnika LGBT populacije, utvrde odgovornost i zabrane dalji govor mržnje aktuelnog dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića.

U saopštenju LSV navodi se da, uprkos presudi Višeg suda zbog diskriminatorskih stavova prema ženama i pripadnicima LGBT populacije, Branislav Ristivojević nastavlja svoj govor mržnje, te da je u svojim radovima interpretira Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskom odnosu kao pravni akt sa ciljem „zaštite žena“, a taj zakon naziva „paušalnim“, „specijalnim“, nepotrebnim pored Krivičnog zakonika i Porodičnog zakona.

„Izostanak sankcije podržava govor mržnje. Najveći problem nastupa i stavova Branislava Ristivojevića je što paušalizacijom ovog Zakona, daje motiv i argumente nasilnicima, da nastave sa uobičajenim ponašanjem, jer ga naziva ‘kontroverznim’ i rezultatom ‘nevladinih organizacija feminističkog vrednosnog ustrojstva’“, ocenjuje se u saopštenju.

LSV podseća da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula sudski postupak, budući da je izvršen akt diskriminacije na osnovu pola i seksualne orijentacije, usmeren protiv žena i pripadnika LGBT populacije, ali da je sprovođenje zakona „manjkavo u rezultatima saradnje institucij“.

„Efikasnost rada institucija na sprečavanju nasilja je upitna, budući da se broj žrtava nasilja u porodici ne smanjuje, a stravičnost zločina iz strasti o kojima saznajemo iz medija sve veća. Ipak, usvajanje ovog Zakona je posledica već decenijskog rada na stvaranju uslova za efikasnu borbu protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima, od usvajanja Istanbulske konvencije, usvajanja Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti“, napominje ta stranka.

U saopštenju se ističe da je, prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“, najmanje 20 žena bilo žrtva nasilja u porodici od početka godine do 1. juna., dok su žene žrtve 40 odsto svih ubistava, a počiniteljke samo u sedam odsto slučajeva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga