- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Sporna rečenica vraćena u Deklaraciju

U tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine biće vraćena rečenica – „Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije“, saopštila je Lige socijaldemokrata Vojvodine.

To su dogovorili zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

„Time je predloženi tekst Deklaracije ponovo prihvatljiv za LSV“, navodi u saopštenju ta stranka koja je ranije saopštila da tekst deklaracije bez te rečenice za nju nije prihvatljiv.

Izostavljanje te rečenice iz predloga teksta Deklaracije prvo je najavio Pajtić da bi zatim Kostreš saopštio da to za LSV nije prihvatljivo.

Pajtić je izjavio 14. aprila da će iz predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine izbaciti spornu rečenicu u kojoj se navodi da je „Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije“. „Ta rečenica može odmah da bude izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna“, rekao je Pajtić dodajući da su se građani Vojvodine odlučili 1918. godine da budu deo Srbije.

Kostreš je izjavio juče da je za LSV ta rečenica ključna u deklaraciji i da bez nje neće glasati za ovaj dokument. „Ako se ona izbaci, deklaracija se svodi na to da Vojvodina ima problem što ne može da bira tri direktora. Nije problem u tome, da li će vlada u Beogradu ili Novom Sadu imenovati direktora Nacionalnog parka Fruška Gora, mada je i to bitno, svodi se na to ko koga imenuje“, rekao je Kostreš.

Podelite ovu stranicu!