- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Smanjite akcize na gorivo

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministre energetike i finansija, Aleksandra Antića i Sinišu Malog, da „odmah iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize na gorivo“.

Kostreš je u pisanoj izjavi ocenio da simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litri „nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast smanji svoja zahvatanja koja prelaze pedeset odsto od svake litre goriva“.

„Neophodno je i hitno promeniti Zakon o akcizama. Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od benzina“, naveo je Kostreš.

On je dodao da ministar Antić treba da pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma i tako prestane da „štedi novac NIS Gaspromnjeftu“.

„NIS je, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016. godini, odnosno oko 200 miliona evra. Dok plaćamo ovakve cene goriva NIS vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, odnsno najnižu rudnu rentu u Evropi“, kazao je funkcioner LSV.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!