LSV: Slučaj Mirjane Marković – posledica izostanka lustracije

"Na taj način se postavljaju uslovi pod kojim će i neki naredni državni i politički funkcioneri biti oslobađani krivica kada padnu sa vlasti"

28. mar 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je u društvu stvorena atmosfera ravnodušnosti prema odluci Apelacionog suda u Beogradu da poništi presudu kojom je Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, osuđena na godinu dana zatvora i dodala da je sve to posledica izostanka procesa lustracije u Srbiji.

“Podsećamo javnost da lustracija u Srbiji još uvek nije sprovedena i da, dogod se to ne desi, postoji opasnost da se na društvenu i političku scenu iznova vraćaju oni koji ne bi na njoj trebali da budu”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala funkcionerka LSV-a Nevena Subotić.

Ona je upitala i zbog čega nikada nisu do kraja istražene sumnje u upletenost Mirjane Marković u ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije.

“Baš zato što nikad nisu stvoreni uslovi da se do kraja rasvetle ovi gnusni zločini, još bahatije izgleda vraćanje na početak šesnaestogodišnjeg suđenja za podstrekivanje na nezakonitu dodelu stana dadilji njenog unuka Marka. Postavlja se pitanje ko to pokušava da izdejstvuje da čak ni za ovo delo, koje je sud dokazao, Mirjana Marković ne snosi odgovornost”, navela je Nevena Subotić.

Prema njenim rečima, “nema velike zagonetke” o tome pod čijom je zaštitom Mirjana Marković, jer su predstavnici ruskog tužilaštva još 2010. godine objavili da ona u toj državi ima status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena.

“Pitamo domaće nadležne državne organe da li je moguće da u trenutku kad izvršitelji svakog dana ekspresno izbace neku porodicu na ulicu zbog nemogućnosti da plate kredite, Mirjana Marković ne može da bude osuđena ni za na sudu dokazane krivične radnje”, kazala je Nevena Subotić.

Ona je upitala da li to znači da u Srbiji postoje građani prvog i drugog reda ili se na taj način postavljaju uslovi pod kojim će i neki naredni državni i politički funkcioneri biti oslobađani krivica kada padnu sa vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga