- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Skandalozna presuda aktivistima Inicijative mladih

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je „skandalozna“ presuda Prekršajnog apelacionog suda, kojom je potvrđena presuda aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) za kršenje javnog reda i mira na tribini u Beški.

U saopštenju te stranke upozorava se da je Srbija, nažalost, postala država u kojoj se mirovni aktivisti osuđuju, a pojedinci i organizacije koje organizovano šire mržnju i netrpeljivost slave kao heroji. Podseća se i da je na toj tribini govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Država u kojoj se osuđeni ratni zločinci vode po tribinama osuđena je na propast. Država u kojoj u Skupštini sedi osuđeni ratni zločinac nema bilo čemu dobrom da se nada“, ističe LSV.

Ta satranka je navela da je zgrožena nad ovakvim pojavama u društvu, te apelovala na podizanje svesti o potrebi za stvaranjem modernog i zdravog društva.

YIHR je ranije danas najavila protest za četvrtak povodom odluke Prekršajnog apelacionog suda na platou između zgrade Predsedništva i Starog dvora u Beogradu.

Kako je navedeno, protest će biti održan i kao protest „protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava“.

YIHR je podsetio da su njihovi aktivisti na tribini održanoj u Beški početkom prošle godine razvili transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ i duvali u pištaljke, zbog čega su procesuirani za kršenje javnog reda i mira.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!