LSV: Sednica Skupštine opštine Žitište sazvana protivzakonito

"Još jedan korak ka urušavanju skupštine, demokratskih principa pretvarajući skupštinu u glasačku mašineriju"

07. juna 2019

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Žitišta upozorio je danas da je sednica Skupštine opštine u tom mestu sazvana za petak 7. jun za manje od 24 časa, što je protiv Zakona o lokalnoj samoupravi.

LSV je u saopštenju upozorio da sednica, osim što je zakazana na nekazakonit način, ima samo jednu tačku dnevnog reda, a to je treći rebalans budžeta ove opštine u Srednjobanatskom okrugu.

„Ovaj način sazivanja, po ultrahitnom postupku, a ne u skladu sa zakonom i poslovnikom koji predviđa da se sednica saziva najmanje sedam dana ranije, predstavlja još jedan korak ka urušavanju skupštine, demokratskih principa pretvarajući skupštinu u glasačku mašineriju koja ne služi za debatu i iznalaženje najboljih rešenja, već za aminovanje odluka vladajuće koalicije čiju okosnicu čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je obrazloženje za hitno sazivanje sastanka to da je „predsednik opštine Mitar Vučurević zahtevao da se sednica održi po hitnom postupku sa napomenom da je donošenje odluke o rebalansu hitno iz razloga funkcionisanja sistema vodosnabdevanja“.

„Neozbiljno i neodgovorno je da se na svakoj sednici skupštine opštine nalazi rebalans budžeta. To dokazuje da ne postoji jasan plan, jasne dugoročne namere već se novac troši po nahođenju opštinske vlasti, a budžet se na svakoj sednici skupštine šteluje„, upozoravaju iz LSV-a.

Ta stranka smatra i da je „neodgovorno i neozbiljno“ da opština Žitište ima već treći rebalans budžeta, a da nije prošla još ni polovina kalendarske godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga