LSV: Sastanku DS i SNS nedostaje Koštunica; DS: O Statutu samo u Radnoj grupi

Stranačka prepucavanja oko statuta

17. jan 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da su Demokratska stranka (DS) i Srpska napredna stranka (SNS) spremne da vode dijalog o Vojvodini „po beogradskim kuloarima, mimo institucija“, bez obzira na to što po svim drugim pitanjima vode ostrašćene rasprave pred očima javnosti.

Komentarišući izjavu funkcionera SNS Nikole Selakovića da je SNS spremna je da razgovara sa demokratama o rešavanju pitanja Statuta Vojvodine, LSV je ocenila da DS i SNS naročito žele da zaobiđu dijalog u okviru vojvođanskih institucija i upozorila da sve lični na scenario koji se desio prilikom usvajanja Ustava Srbije 2006. godine.

„Ako im se u tom sastanku pridruži još i Vojislav Koštunica, biće to kompletna postava koja je i napravila ovaj i ovakav Ustav u kojem su preko noći izigrane vojvođanske institucije, a garancije njene autonomije pretočene u odredbu o sedam odsto budžeta, koja je zatim redovno kršena“, kaže se u saopštenju LSV.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je podsetila da je u više navrata ukazivala da je potrebno rešiti pitanje autonomije Vojvodine, ali širokim konsenzusom, a ne međusobnim dogovorom dve beogradske stranke. „U protivnom ponovo ćemo biti svedoci prakse da se o Vojvodini odlučuje van nje i mimo njene volje“, dodaje LSV.

U saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Đorđe Stojšić, kaže se da su usvajanjem Ustava koji je bio proizvod dogovora beogradskih stranaka, stvoreni uslovi da Ustavni sud danas obesmišljava autonomiju Vojvodine. „Upravo ovako, kao sada, nagodbenjaštvom stranaka sa centralom u Beogradu, našlo se načina da Vojvodina bude zakinuta za milijardu evra, da joj se imovina ne vraća, da jedino prodaja NIS-a nije sporna, a da zakon o finansiranju nadležnosti kasni osam godina“, dodaje LSV.

DS: Usaglašavanje Statuta isključivo u radnoj grupi

Vojvođanski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je da čvrsto ostaje pri stavu da će Statut Vojvodine usaglasiti sa odlukom Ustavnog suda Srbije “isključivo u okviru radne grupe, a ne u neformalnim konsutacijama između DS i Srpske napredne stranke (SNS)“.

“Predlog za usaglašavanje osporenih odredaba Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije doći će iz Vojvodine, iz radne grupe koja je za to oformljena i DS ovome pristupa veoma odgovorno i ozbijno”, kaže se u saopštenju.

DS je dodao da je i prethodni tekst Statuta usaglašen među koalicionim partnerima, te da će, pre nego što izađe pred radnu grupu ili javnost sa svojim predlozima, DS obaviti konsultacije sa LSV i Savezom vojvođanskih Mađara. “Nikakve neformalne inicijative, pozivi preko medija ili međustranački dogovori nisu mesto na kojima se razgovara o ovako važnim državnim pitanjima”, upozorio je DS.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga