LSV: Sa žaljenjem pratimo urušavanje DS

DS danas boli što su omogućili funkcionerima SNS i Socijalističke partije Srbije (SPS) da operu biografije

30. juna 2016

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštio je danas da “sa žaljenjem prati urušavanje Demokratske stranke” (DS), nakon što su tokom dana razmenjena oštra saopštenja između DS i Srpske napredne stranke (SNS) pred sutrašnju sednicu Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da bude izabran gradonačelnik tog grada.

Gradski odbor DS ranije danas je saopštila da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Novog Sada glasati protiv ponovnog izbora Miloša Vučevića (SNS) za gradonačelnika i protiv izbora Gradskog veća zato što su “Vučević i SNS u prethodne četiri godine pokazali da ne znaju i ne žele da odgovorno i uspešno upravljaju Novim Sadom”.

DS se u tom saopštenju zahvalila LSV na dosadašnjoj saradnji, i poručila da odluka LSV da stupi u savez sa SNS može da se razume kao čin “svesnog samožrtvovanja kojim je u potpunosti razotkrivena prava priroda režima Aleksandra Vučića”.

U novom saopštenju LSV je “uzvratila zahvalnost DS za dvadesetogodišnju saradnju” i poručila da razume da DS danas boli što su omogućili funkcionerima SNS i Socijalističke partije Srbije (SPS) da „operu biografije“.

“DS-u je teško da u vezi sa tim izađu na kraj sa sopstvenom odgovornošću.  Koliko god da je LSV insistirala na lustraciji i zabrani stranaka koje su odgovorne za mračne devedesete, DS za vreme svoje vlasti nije omogućila da se to i dogodi”, poručila je LSV.

U saopštenju Lige se dodaje da se “nije se LSV istorijski mirila sa SPS, nego DS, da nije LSV omogućavala prekrajanje izborne volje građana otimanjem mandata Srpskoj radikalnoj stranci i time stvarala Srpsku naprednu stranku, nego je to radio DS”.

“Nije LSV imala svu vlast u zemlji, a propustila šansu da za Vojvodinu učini ni ono koliko se po zakonu i Ustavu mora učiniti, nego je to opet bio DS. Građani su to na izborima kaznili”, piše u saopštenju gradskog odbora LSV, koje je potpisao predsednik Aleksandar Kravić.

Dodaje se da je LSV opoziciona stranka na pokrajinskom i republičkom nivou, a o saradnji sa SNS na lokalnom nivou dodaju da su “puno naučili iz lokalnih koalicija u kojima je DS bio do pred same izbore, ili je u njima trenutno”.

Na saopštenje DS ranije je reagovala i SNS koja je poručila da o situaciji u Novom Sadu “svedoče pokazatelji i činjenice, koje je prepoznalo i rukovodstvo LSV, koja je bila dugogodišnji partner DS, a danas saborac SNS u borbi za bolji život građana Novog Sada”.

Sednica Skupštine Grada Novog Sada na kojoj će biti nastavljeno konstituisanje gradskih organa, najavljena je za sutra u 10 časova, a na dnevnom redu sednice biće izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Jednini kandidat za mesto gradonačelnika je Miloš Vučević (SNS).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga