LSV: Sa aktuelnim Ustavom Srbija ne može u EU

Novim ustavom se mora rešiti i pitanje decentralizacije Srbije

18. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Srbija sa postojećim ustavom ne može ući u Evropsku uniju i zatražila od parlamentarnih stranaka da “sa reči pređu na dela” i da obećanja o donošenju modernog Ustava primene i u praksi.

“Strateško opredeljenje Srbije je ulazak u Evropsku uniju. Sa ovakvim Ustavom je to nemoguće. Što pre to vlasti u Beogradu shvate, građanima Srbije će biti bolje”, navela je u saopštenju za javnost republička poslanica LSV Olena Papuga.

Kao “posebno pogrešno” ocenila je pominjanje promene Ustava u samo zbog pitanja Kosova i dodala da se novim ustavom mora rešiti i pitanje decentralizacije Srbije.

“Srbija je duboko centralizovana država u kojoj postoji samo jedan bitan centar, glavni grad, a ostatak države polako nestaje. Plate su u Beogradu i 40 odsto više od republičkog proseka, a od Beograda na vodi i muzičkih fontana se ne vide pravi problemi građana”, ocenila je Olena Papuga.

Podsetila je da je pre dve godine Skupština Srbije formirala Akcionu grupu za promenu političkog sistema, ali je rezultat rada te grupe ostao neprimetan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga