LSV: S poštovanjem obeležiti dan sećanja na holokaust

"Kratak j eput od govora mržnje do ideje o superiornim grupama i nižim rasama, narodima ili grupacijama"

26. jan 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je javnost, vladine i nevladine organizacije, prosvetne radnike i političke partije da sutra, 27. januara „s poštovanjem i autoritetom“ obeleže Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta kako se „takvi događaji ne bi ponovili“.

„Civilizacija mora biti na stalnom oprezu od ignorisanja pojava, koje korak po korak, dovedu do ovakvih i sličnih monstruoznih događaja. Nažalost, i u 21. veku prisutne su ideje mržnje, nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti“, upozorava se u apelu LSV.

Ukazuje se da na političkoj sceni Evrope i sveta ponovo jačaju desno ekstremističke grupe, ali da i Srbija“toleriše aktivnosti desnih ekstremista i mnogih vidova diskriminacije“.

„Sudski postupak protiv lidera ekstremističke grupe ‘Nacionalni stroj’ pretvara se u farsu, paradiranja u crno obučenih ljudi sve su češća pojava, a neke televizije sa nacionalnom frekvencijom upriličile su i reportaže koje ovakve grupe predstavljaju u veoma pozitivnom svetlu“, navodi ta stranka.

LSV poručuje da 27. januar svi treba shvate kao dan kada „posebno treba uputiti poruke svima koji ne razumeju da je kratak i lak put od govora mržnje i diskriminacije, do ideje o superiornim grupama i nižim rasama, narodima ili grupacijama“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga