LSV: Ruski ambasador opet deli lekcije Srbiji

EU je od 2000. godine donirala Srbiji oko 2,5 milijarde evra, od Rusije nije stigla ni rublja

01. apr 2013

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić oštro je danas kritikovao ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina i optužio ga da se meša u unutrašnje stvari Srbije.

„Da je, kao što je LSV predložila, prethodni ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin proteran kada je oktobra 2011. pijan delio lekcije o patriotizmu usred Beograda, Srbija ne bi dočekala da je njegov naslednik ponižava trezan“, naveo je Stojšić u saopštenju za javnost.

Čepurin je juče rekao da Srbija treba da se „priključi životnoj snazi Rusije“ i dodao da “Evropska unija ne može da joj (Srbiji) obezbedi brz ekonomski razvoj”.

„Ono što Čepurin nije rekao jeste to da je EU od 2000. godine donirala Srbiji oko 2,5 milijarde evra, a kada se tome dodaju i donacije zemalja članica, dolazi se do sume od pet milijardi. Od Rusije nije stigla ni rublja“, naveo je Stojšić.

Dodao je da je Srbija u 2012. godini najveći izvoz, vredan 1,32 milijardu dolara, ostvarila na tržištu Nemačke, dok je najveći uvoz bio iz Ruske Federacije, 2,08 milijardi dolara.

„Sa druge strane, ‘brz ekonomski razvoj’ iz ugla ambasadora Čepurina verovatno se odnosi na to da Ruska Federacija kupuje velika strateška preduzeća poput NIS-a po našoj zemlji ispod svake realne cene i da nam prodaju naš gas po ceni kao da stiže iz Kazahstana“, rekao je Stojšić.

Prema njegovim rečima, „ruska pomoć koja je tokom bombardovanja 1999. godine krenula ka Srbiji – još nije stigla“.

„Aleksandra Vulina, nekadašnju perjanicu JUL-a, a zatim predsednika stranke sa sloganom ‘EU, ne hvala – nisam budala’, koji je juče dočekao Čepurina, ne vredi ni komentarisati. Isto važi i za predsednika Srbije (Tomislava Nikolića) koji na ovo ćuti, verovatno sa odobravanjem i osmehom“, naveo je Stojšić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga