LSV: Reosnovati Pokrajinski zavod za statistiku

Podaci neophodni da bi mogli da se izrađuju strateški i planski dokumenti od značaja za AP Vojvodinu

27. mar 2016

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević izjavila je danas da ta stranka traži reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku.

U pisanoj izjavi Sedlarević objašnjava se da se utemeljenje za takvu inicijativu nalazi u Statutu AP Vojvodine na koji je Narodna skupština Republike Srbije dala prethodnu saglasnost, a u kome stoji da AP Vojvodina prikuplja i obrađuje statističke podatke na svojoj teritoriji.

„Pokrajinski zavod za statistiku je postojao u Vojvodini do početka devedesetih godina, kada je ukinut. Od tada postoji jedan vrlo ozbiljan problem, iz vrlo jednostavnog razloga, što Republički zavod za statistiku ne prikuplja i ne obrađuje podatke niti o društvnom bruto poizvodu niti o demogafiji, privredi i drugim oblastima na regionalnom nivou, odnosno na nivou AP Vojvodine“, navela je Sedlarević.

Dodala je da su takvi podaci neophodni da bi mogli da se izrađuju strateški i planski dokumenti od značaja za AP Vojvodinu.

Kako ističe, reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku najcelishodnije bi bilo izvršiti izmenama i dopunama Zakona o zvaničnoj statistici Republike Srbije i upravo to je jedna od prvih stvari koje će poslanici i poslanice LSV uraditi u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga