LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

Da se ne ponovi scenario Luke Beograd

20. jul 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro se usprotivila privatizaciji Luke Novi Sad i poručila da treba sprečiti da se u Novom Sadu dogodi sve što se dogodilo sa Lukom Beograd i eventualnom promenom namene zemljišta koje luci pripada.

„Govorili smo i ponavljamo da je Luka strateški važno čvorište za razvoj grada i Vojvodine, jer se na tom mestu ukrštaju evropski rečni, drumski i železnički koridori“, naveo je novosadski odbor LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da su u martu 2009. godine sve odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada izdale zajedničko saopštenje kojim je zatraženo da se Luka Novi Sad izuzme iz privatizacije. Tada je zatraženo i da se Luka poveri na upravljanje gradu i pokrajini, ne samo zbog svoje delatnosti, već i zbog oko 24 hektara građevinskog zemljišta koje je izuzetno važno za privredu grada i njegov budući razvoj.

„Ako neko hoće da kaže da cilj preuzimanja Luke nije njena privatizacija, neka onda objasni zašto je bilo potrebno da preduzeće koje je dobro poslovalo i bilo profitabilno preuzme – hirurg“, naveo je LSV.

LSV je dodao da mu je jedino stalo da se Luka ne privatizuje i da ostane na upravljanju gradu i Vojvodini, umesto da je republička vlast nekome pokloni za sitan novac, kao što je bio slučaj sa Naftnom industrijom Srbije.

Ta stranka je zatražila i da nadležni državni organi jasno saopšte ko stoji iza pretnji direktoru Slobodne carinske zone i da li je možda u njihovoj pozadini želja da se i ona privatizuje.

„Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Grad trebalo da pristane da se odrekne vlasništva u njoj“, piše u saopštenju za javnost.

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, hirurg po profesiji, koga je Vlada Srbije ovlastila da upravlja Lukom Novi Sad, ušao je u sredu sa pripadnicima privatnog obezbeđenja u kancelariju direktora Milenka Milivojevića, odakle su ga izbacili i promenili brave.

Smenjeni direktor je tada rekao da je razočaran što je gradska vlast na ovaj način odlučila da preuzme rukovođenje jednom od najprofitabilnijih novosadskih firmi i ocenio da je po sredi „nasilje nad pravom i pravdom“. Vlada Vojvodine u sredu je predložila Vladi Srbije da otkaže vanrednu Skupštinu akcionara u Luci Novi Sad, jer nije zakazana u skladu sa osnivačkim aktima.

Vlada Vojvodine, koja je vlasnica trećine Luke Novi Sad, saopštila je da je u slučaju preuzimanja prekršen Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta preduzeća, koji predviđa da Nadzorni odbor ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga