LSV protiv pokušaja rehabilitacije saradnika Gestapoa

Za pet dana će početi postupak rehabilitacije osobe koja je potkazala Žarka Zrenjanina

05. nov 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila poslednji pokušaj rehabilitacije dokazanih saradnika fašista iz Drugog svetskog rata.

Vest da će u Višem sudu u Pančevu za pet dana početi postupak rehabilitacije osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, Žarka Zrenjanina, duboko je uznemirila sve antifašistički nastrojene građane, saopštila je ta stranka. „Kao rezultat te izdaje, više stotina pripadnika zloglasne „Princ Eugen“ SS divizije, 4. novembra 1942. pronašlo je i ubilo Zrenjanina. Ostavši bez ključnog čoveka, oslobodilački i antifašistički pokret u Vojvodini je došao u krizu“, navela je LSV.

„Posebno negativne posledice ubistva Žarka Zrenjanina, na političkom planu, imala je Vojvodina. Pogibijom svog najuticajnijeg čoveka u vrhu KPJ i političara koji se zalagao za federalni status Vojvodine u novoj Jugoslaviji, ova pokrajina, na istorijskim sastancima na kojima se odlučivalo o uređenju države, nije ni pomenuta“, istakla je LSV i ocenila da poseban cinizam predstavlja datum početka rehabilitacije saradnice Gestapoa, a to je bezmalo godišnjica Zrenjaninovog ubistva: „Kao da neko želi da našem društvu pošalje strašnu poruku – da je otpor fašizmu i borba za prava Vojvodine bio zločin koji se morao kazniti smrću, a saradnja sa fašističkim okupacionim aparatom vrlina koju danas treba rehabilitovati“.

LSV se sa ovakvim izopačenim sistemom vrednosti nikada neće pomiriti, kao što neće mirno posmatrati kako se žrtve fašističkog terora ponovo ubijaju, a kvislinzi proglašavaju herojima i oslobađaju krivice, zaključila je LSV i poručila da, kao i tokom Drugog svetskog rata, ni ovoga puta, to u Vojvodini neće proći.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga