LSV: Proslaviti Dan pobede nad fašizmom privođenjem fašista

"Ni posle deset godina još uvek nema jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne za napad na antifašističku kolonu u Novom Sadu 2007. godine"

09. maj 2017

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović ocenio je danas da bi najbolji način da Serbija proslavi 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, tako što će privesti pravdi „sve dokazane fašiste i mračne ideologe“.

„Najbolji način da Srbija obeleži Dan pobede je da koliko danas ili sutra budu privedeni svi dokazani fašisti i nastavljači najmračnijih ideologija koji i dalje nesmetano dižu glavu i vršljaju po našoj zemlji“, poručio je Jovanović iz LSV.

On je naveo da bi „prvi koje bi trebalo podsetiti na žrtve u borbi protiv fašizma“, trebalo da budu pripadnici ultradesničarske organizacije Obraz čiji je rad zabranio Ustavni sud i Nacionalni srpski front koji koristi obeležja i ideje zabranjenog Nacionalnog stroja.

Jovanović je podsetio i da je nedopustivo da ni posle deset godina još uvek nema „jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne“ za napad na antifašističku kolonu u Novom Sadu 2007. godine.

Dodao je povodom 9. maja i Dana pobede, da je nedopustivo prekrajanje istorije i „besramno rehabilitovanje kvislinga, da je potrebna popravka svih oštećenih spomenika narodnooslobodilačke borbe, ali i uvođenje školskog časa posvećenog borbi protiv fašizma.

„To su samo neki od poteza koje bi trebalo hitno preduzeti. Za vlast koja se iskreno bori za evropski put i bolju budućnost ove zemlje i njenih građana, sve ovo bi trebalo da budu prioriteti“, ocenio je Jovanović.

Dodao je i da je potrebno otvoreno govoriti i o tome koliko je i na koje sve načine Evropska unija pomogla ili ulagala u Srbiju, jer bi u tom poređenju „Ruska Federacija izgubila mnoge simpatije“.

„S druge strane, EU u čijim je temeljima pobeda nad fašizmom, morala bi koliko danas da prestane da ćutke posmatra povampirenje fašizma u svojim pojedinim članicama i električnu žičanu ogradu na nekim svojim granicama“, piše u obraćanju Jovanovića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga