Kostreš: Produžiti Zakon o lustraciji

Važenje zakona ističe 11. juna ove godine

25. maj 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je ponovo apelovala da bude produženo važenje Zakona o lustraciji na još deset godina i ocenila da će se u suprotnom od kazne izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali, ili insiprisali na to.

„Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima. Ujedno, lustracija bi onemogućila i da nam se te strahote iz devedesetih ponavljaju“, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

On je podsetio da važenje tog zakona ističe 11. juna ove godine i izrazio nadu da će predlog za produženje Zakona o lustraciji ovaj put dobiti političkupodršku u Skupštini Srbije, za razliku od 2010. godine, kada za to nije bilo političke volje.

„Očekujemo da nas sada po tom pitanju podrže sve parlamentarne stranke koje se zalažu za bolje društvo i nastavak evropskog puta Srbije. Jer, lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo“, naveo je Kostreš.

On je podsetio da se danas navršavaju i dve decenije od osnivanja Haškog tribunala.

„Činjenica je da su brojni krivci pred tim sudom odgovarali za najteže zločine na području bivše SFRJ. Isto tako, činjenica je i da oni koji su do sada osuđeni, ili su i dalje u statusu optuženih, nisu jedini odgovorni za brojne povrede ljudskih prava tokom mračnih devedesetih“, poručio je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga