LSV: Pritisci na naše kandidate u opštini Kovačica

"O incidentima ćemo upoznati predstavnike kancelarije Evropske unije i OEBSA u Beogradu"

23. avg 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da neće imati kandidate na predstojećim izborima za savete mesnih zajednica u opštini Kovačica zbog nepoštovanja osnovnih pravila demokratskog izbornog procesa i ako se nastavi sa pritiscima na njene kandidate.

“Kandidati LSV bili su spremni da se nadmeću za glasove birača, ali su u prethodnih nekoliko dana aktivisti Srpske napredne stranke, preko svojih posrednika, upozoravali kandidate LSV da kandidatura na izborima nije mudar potez. Ligaši su zastrašivani otkazima sa radnih mesta i drugim protivzakonitim sredstvima pritisaka”, navela je ta stranka.

U saopštenju se ukazuje da je do tih pretnji došlo neposredno pred samo prikupljanje potpisa u Kovačici i Uzdinu, te upozorava da su time predstavnici vlasti “flagrantno prekršili brojne ustavne i zakonske norme” koje svim građanima Srbije garantuju slobodu političkog izražavanja i organizovanja.

“Ako se naprednjaci prema svojoj političkoj konkurenciji ponašaju na ovako besprizoran način već prvih dana izbornog procesa, šta bi se moglo očekivati kako intenzitet kampanje bude jačao?”, dodaje se u saopštenju.

LSV je poručila da će o ovim incidentima upoznati predstavnike kancelarije Evropske unije i OEBSA u Beogradu, te da će na sastanku predstavnika vlasti, opozicije i eksperata, koji je najavljen za početak septembra, otvoriti pitanje opšte regularnosti izbornog procesa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga