LSV pripremila amandmane na nacrt zakona o nadležnostima

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usvojio je večeras amandmane bez kojih će, kako se navodi, za stra…

04. nov 2009

lsv.jpgGlavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usvojio je večeras amandmane bez kojih će, kako se navodi, za stranku biti neprihvatljiv Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.
Glavni odbor stranke ovlastio je lidera LSV-a Nenada Čanka da o tome razgovara sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i da od premijera zatraži da u hitnom roku budu donete odluke u vezi sa zakonskim aktima koji definišu imovinu i izvorne prihode Vojvodine.
U saopštenju LSV-a se navodi da prvi i suštinski najvažniji amandman glasi da se nadležnost i druga pitanja od značaja za položaj Vojvodine uređena ovim zakonom ne mogu smanjivati odredbama drugih republičkih zakona.
„Naredni amandman se odnosi na referendum. Ono na čemu mi insistiramo jeste da je za eventualnu promenu teritorije Vojvodine potrebno da na referendum izađe 50 odsto plus jedan upisani birač, kao i da 50 odsto plus jedan upisani birač za to mora da glasa“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da to znači da će u slučaju da neka opština više ne bude na teritoriji Vojvodine morati da glasa gotovo milion ljudi, što je ozbiljna garancija da se teritorija Vojvodine neće menjati mimo volje njenih građanki i građana.
LSV će insistirati i na tome da je Novi Sad glavni grad Vojvodine, kao i da organi pokrajine upravljaju javnim preduzećima čiji je ona osnivač, da se ne bi desilo da jednog dana neko protumači da Vode Vojvodine ili Vojvodinašume nisu vojvođanska, već republička imovina.
LSV je na Glavnom odboru odlučila da uputi amandman koji će odrediti ne samo postojanje, već i precizno određeno finansiranje rada Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, koja se na pominje u novom nacrtu zakona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga