LSV: Prijavićemo lokalnu vlast u Zrenjaninu Evropskoj komisiji

"Urušili su instituciju Skupštine grada, koja predstavlja temelj sistema lokalne samouprave"

11. jun 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da će Evropskoj komisiji prijaviti vlast u Zrenjaninu, jer su – uprkos preporukama – nastavili sa praksom sazivanja sednica Skupštine grada po hitnom postupku.

Predsednik gradske Skupštine Oliver Mitrović je za sutra sazvao 27. sednicu, svega 24 sata pre njenog održavanja, a razloge za hitnost obrazložio je „kašnjenjem u realizaciji projekata zainteresovanih investitora“.

„Zrenjaninska vlast je uvođenjem prakse sazivanja sednica po hitnom postupku urušila instituciju Skupštine grada, koja predstavlja temelj sistema lokalne samouprave”, naveo je LSV u saopštenju i podsetio da je Evropska komisija u svom izveštaju navela i problem donošenja zakona po hitnom postupku u Skupštini Srbije.

Posle iznetih zaključaka Evropske komisije, reagovale su i predsednica republičkog parlamenta Maja Gojković i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koje su najavile da će zakoni od sada biti donošeni u standardnoj proceduri, te da je praksa donošenja zakona po hitnom postupku prošlost.

„Jasno je da zrenjaninska vlast nije pročitala zaključke iz izveštaja Evropske komisije, niti su čuli stavove Maje Gojković i Ane Brnabić. Pozivamo ih da se uozbilje i vrate Skupštini grada autoritet i snagu koje joj po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripadaju”, naveo je LSV i dodao da će uputiti pismo kancelariji Evropske komisije u Beogradu, jer ne žele da „bahatost lokalnih vlasti ostane neprimećena”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga