LSV: Prestati sa rehabilitovanjem ratnih zločinaca

"Očigledna je pojava porasta netolerancije, širenja mržnje, netrpeljivosti prema manjinskim grupama”

27. jan 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, ocenila da u Srbiji postoje pojave koje ne vode ka toleranciji i razumevanju, kao što je rehabilitovanje ratnih zločinaca, spoljna politika prema susednim zemljama koja je na ivici ekscesa, kao i tendencija izjednačavanja uloge partizana i četnika u školskim udžbenicima i javnim nastupima.

“Poslednji primeri iscrtavanja kukastih krstova na kuću jevrejske porodice u Pančevu i precrtane jevrejske zvezde u Sremskoj Mitrovici, trebalo bi da osveste sve aktere društvene i političke scene koji pokušavaju da ignorišu ovaj problem”, naveo je LSV u saopštenju za javnost koje je potpisao potpredsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton.

Prema njegovim rečima, sve dok akteri ovakvih huliganskih, političkih ili društvenih događanja ne pretrpe društvenu i pravnu osudu, neće prestati ni širenje mržnje niti će je zameniti tolerancija.

“Činjenica da je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od šest miliona Jevreja i dalje deluje zastrašujuće, ali i pored toga ne zaustavlja se jačanje svih oblika ekstremizma. Država bi takođe morala da preispita svoju politiku u ovoj oblasti i proklamovani sistem vrednosti, jer je očigledna pojava porasta netolerancije, širenja mržnje, netrpeljivosti prema manjinskim grupama”, poručio je Marton.

On je dodao da je današnji dan prilika da se javnost podseti i na herojsko delo mladog Trebinjca Srđana Aleksića, koji je ratnih dana 1993. godine dao svoj život braneći komšiju bošnjačke nacionalnosti.

“Ovo delo je svetionik, koji govori da su dobra dela večna”, rekao je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga