LSV: Preškraban mađarski naziv na ulazu u selo Aleksa Šantić, demolirana kapela u Kisaču

“Vojvodina pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalno, versko ili bilo koje drugo opredeljenje”

24. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da su nepoznati počinioci preškrabali mađarski naziv sela Aleksa Šantić kod Sombora, dok su takođe nepoznati počinioci “demolirali kapelu” u mestu Kisač pored Novog Sada.

“U trenucima kada su sve republičke i pokrajinske institucije uključene u obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, table na ulasku u vojvođanska naselja ispisana na mađarskom jeziku uništavaju se sprejom”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Prema popisu iz 2011. godine, u selu Aleksa Šantić živi brojna mađarska zajednica.

LSV je najoštrije osudila taj “skandalozan čin” kojim se pokušava izbrisati činjenica da u Vojvodini žive pripadnici različitih nacionalnih zajednica, zbog čega je važno da se podržava njihovo pravo na upotrebu jezika i pisma kojim se služe.

“Vojvodina pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalno, versko ili bilo koje drugo opredeljenje”, piše u saopštenju.

LSV je najoštrije osudio i demoliranje kapele na mesnom grobolju u Kisaču, selu nadomak Novog Sada.

Kako se navodi, vandali su razbili prva staklena vrata, počupali klima uređaje, porazbijali toalete i ukrali sintisajzer.

“Meštani Kisača, sela nastanjenog, uglavnom, slovačkim i srpskim stanovništvom, uznemireni su i uplašeni”, naveo je LSV.

Upozorili su da se u poslednjih nekoliko dana u Vojvodini dogodilo niz incidenata, koji nikako ne doprinose stabilnoj bezbednosnoj situaciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga