LSV: Premijerka da objavi kolike su rezerve nafte i gde se troši novac za te namene

"Ako su rezerve dovoljne za samo deset dana, smeniti ministra Antića"

22. sep 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas premijerku Anu Brnabić da saopšti javnosti da li je tačno da su obavezne rezerve nafte u Srbiji za slučaj nestašice dovoljne za samo deset dana i ako je tako smeni ministra energertike Aleksandra Antića.

„Srbija ne sme sebi da dozvoli da joj privreda ostane bez goriva, ili da građani ponovo čekaju u redovima, kao što je to bio slučaj mračnih devedesetih godina“, poručio je u saopštenju za javnost generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

On je zapitao kako je moguće da vozači pet godina na ionako visoku cenu goriva plaćaju još 2,6 dinara radi stvaranja tih zaliha, a da ni četvrtina novca nije iskorištena za te svrhe.

Ukazao je da nakon nedavnog napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u svetu vlada bojazan u pogledu snabdevanja ovim energentom, upozorivši da ukoliko Srbija ima tek simbolične desetodnevne, zalihe, „kod nas ima itekako razloga za zebnju“.

„Posebno je tek pitanje kako je moguće da smo prošlog avgusta imali zalihe za 20 dana, kako je tada tvrdio ministar Antić, a da danas imamo upola manje iako je bilo novca da zalihe budu veće i nije bilo krize u snabdevanju“, napominje Kostreš.

On je poručio da LSV pd premijerke očekuje ili da smeni ministra ili da građanima saopšti da li je moguće da su milioni evra prikupljeni po ovom osnovu korišteni za druge stvari.

„A onda je zanimljivo čuti i zašto je bilo tako i po čijem nalogu. Tim pre, jer zahvatanja države od svake litre goriva već čini preko pedeset odsto cene. A posebna tema su zahvatanja NIS-a, kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom“, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga