LSV predlaže deklaraciju o promeni Ustava

Dijalog na tu temu mora krenuti iz Skupštine Vojvodine

21. jan 2014

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine podneće pokrajinskom parlamentu predlog deklaracije o potrebi promene Ustava Srbije i ponovnom definisanju položaja pokrajine, saopštila je danas ta stranka.

„Pre bilo koga drugog, o položaju Vojvodine u okviru postojećeg i eventualnom budućem Ustavu trebalo bi da se izjasne poslanici Skupštine Vojvodine“, naveo je LSV i dodao da je o deklaraciji juče obavestio koalicione partnere u pokrajinskoj skupštini, Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara.

LSV je ocenio da će rasprava o deklaraciji biti prilika da poslanici iz svih parlamentarnih stranaka u Skupštini Vojvodine javno, pred biračima, kažu da li je položaj Vojvodine održiv u okviru aktuelnog Ustava Srbije.

„Ovaj i ovakav Ustav moguće je kršiti kada Vojvodinu treba zakidati za milijardu evra, a mora se poštovati kada njene institucije svodi na nivo mesne zajednice“, upozorio je LSV.

Odluke Ustavnog suda o neustavnosti delova Statuta Vojvodine i odredbi Zakona o nadležnostima, nedonošenje zakona o finansiranju nadležnosti i kršenje ustavne odredbe od najmanje sedam odsto budžeta za Vojvodinu, samo su neki od pokazatelja da je potreban „početak rasprave o aktuelnom i budućem položaju i autonomiji Vojvodine u Srbiji“, navela je Liga.

„Dijalog na tu temu mora krenuti iz Skupštine Vojvodine“, dodaje se u saopštenju LSV koje je potpisao predsednik poslaničkog kluba LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga