LSV: Pravni fakultet daje loš primer studentima i društvu

Selektivna primena zakona ostavlja teže posledice od odsustva zakona

04. nov 2016

Stručni savet Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za nauku i tehnološki razvoj, osudio je danas odbijanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu da održava prijemne ispite na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Kako je danas preneo Vojvodjanski istraživačko-analitički centar VOICE (www.voice.org.rs) Savez vojvodjanskih madjarskih učenika se pobunio protiv ove prakse i naveo da očekuje da se na dnevnom redu zajedničke sednice vlada Srbije i Madjarske u novembru, naći i problem sa odbijanjem Pravnog fakulteta da maturantima čiji je maternji jezik madjarski omogući polaganje prijemnog ispita na tom jeziku.

Predsednik tog saveza Atila Šoti je za VOICE rekao da svi ostali fakulteti u Vojvodini poštuju Pokrajinsku skupštinsku odluku kojom se reguliše polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku, izuzev Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Da postupanje Pravnog fakulteta predstavlja kršenje Pokrajinske skupštinske odluke, ocenila je i LSV, koja je u saopštenju za javnost navela da poseban paradoks predstavlja činjenica da bi Pravni fakultet “trebalo da bude temelj učenja o neophodnosti poštovanja zakonitosti”.

“U državi čiji je jedan od osnovnih problema i uzroka nestabilnosti nepoštovanje pravne države i odsustvo vladavine prava, negativan primer koji pruža Pravni fakultet je istinski poražavajuća činjenica”, upozorila je LSV.

LSV je dodala da Pravni fakultet ne primenjuje ni pravnu normu o upotrebi pokrajinskih simbola, jer je pre donošenja Skupštinske odluke o tim simbolima, zgradu ukrasio “tradicionalnom zastavom Vojvodine”, a do danas nije istakno i “legalna i važeća zastava Vojvodine”.

“Selektivna primena zakona, zavisno od individualnih ideoloških orijentacija, ostavlja teže posledice po društvo od potpunog odsustva zakona. Ideološki principi nacionalizma razaraju i one krhke temelje pravne države u Srbiji i Vojvodini”, dodaje se u saopštenju.

LSV je pozvala zaposlene Pravnog fakulteta “koji su odani poštovanju zakona”, da dignu glas u odbranu struke i vladavine prava, kao i u cilju očuvanja integriteta te instiucije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga